Werkwijze

De dagen starten bij ons rond 08:00 a 08:30, dit uit respect voor onze omgeving. Alle viervoeters zitten vol energie na een nachtje rust en het eerste wat de honden dan ook krijgen, is vrije uitloop. De kennels worden geopend en de honden rennen naar de speelweide. Zodra de honden de piek van hun energie kwijt zijn, iedereen elkaar besnuffeld heeft en gedag gezegd, worden ze terug naar hun kennel gebracht. Het haal- en brengmoment in de ochtend is om 08:30. De nieuwkomers kunnen een voor een kennismaken met de honden in het pension. De nieuw gevormde roedel zullen wij dan meenemen naar het bos of strand voor een lange wandeling. Na terugkomst van de wandeling worden de honden teruggebracht naar hun kennel om te ontbijten met Pure Dog. Na anderhalf uur worden alle kennels weer opengegooid en kunnen de honden spelen en ravotten totdat ze moe zijn.  Dan herhaalt het dagritme zich van vooraf aan: honden naar binnen om te rusten, middagwandeling, laatste maaltijd van de dag, anderhalf uur rusten, spelen op de speelweide. Na het haal- en brengmoment in de avond om 20:00 gebeuren de introducties met de nieuwkomers en wordt er (weer) een nieuwe groep gevormd. Wij sluiten de dag af bij schemering. In de zomer kunnen de honden langer buiten blijven dan in de winter, wat ook aangenaam is wegens de temperaturen. De honden krijgen allemaal nog een lekkere snack alvorens de dag ten einde is en de kennels gesloten blijven voor de nacht. Om dan na een nachtje rust weer helemaal opnieuw te beginnen met hun maatjes van de dag ervoor! 

honden opvang terschelling

Verantwoordelijkheid en veiligheid staan voorop!

Het is heel fijn om een hondenpension te hebben op de manier waarop wij het aanpakken: de honden gaan moe en tevreden naar huis en de baasjes sturen ons foto’s van slapende honden in de bench of mand. Maar er is een groot verschil tussen leuk en evident.

Honden die zoveel vrijheid krijgen als hier, vormen na x -aantal tijd een roedel en zoeken daarin hun plaats. Het hoe en waarom daarvan is een verhaal voor de gedragstherapie. Op zich is dat -ondanks de domesticatie- de normale gang van zaken. Hier krijgen de honden alle kans om zich te manifesteren (binnen de grenzen van het aanvaardbare, d.w.z. zonder voor spanning te zorgen bij de rest van de groep), te ontplooien en hun plaats in te nemen of op te eisen binnen de roedel. Intacte reuen echter geven hierbij problemen, zij zoeken elkaar op om het uit te vechten en zorgen voor teveel spanning bij de rest van de honden, zodat de sfeer daarbij ook vaak te snijden is en dus niet zonder risico. Wij hebben de beslissing genomen om geen intacte reuen en loopse teven te aanvaarden, dit omwille van volgende redenen:

  • Ze zijn feller en minder gematigd dan gecastreerde reuen
  • Als er een loopse teef in de buurt is, dan is er met een intacte reu geen land te bezeilen en eindigt het dat we hem afgezonderd in zijn kennel moeten houden, zelfs bij het samen zetten met andere reuen is de drang van hun hormonen zo groot dat ze andere reuen gaan berijden, die dat op hun beurt ook niet pikken en gaan afbijten.
  • Ze zoeken elkaar op en gaan elkaar uitdagen over hun plaats in de groep, wat zorgt voor opboksen en spanning bij de andere honden

Veel mensen die beroep willen doen op onze diensten en die een intacte reu hebben, vertellen ons dat ze nooit problemen hebben ondervonden met hun hond in contact met andere honden en vinden het moeilijk om te geloven dat bovenstaande opsomming van toepassing is op hun hond. Hierbij willen wij nog eens benadrukken dat er een daadwerkelijk verschil is tussen enerzijds een wandeling en daarbij en passant een andere intacte reu voorbij gaan en anderzijds het zoeken van een plaats in een roedel zonder dat de eigenaar erbij is. Het is geen sinecure om een hoop grote honden die elkaar vreemd zijn bij elkaar te laten hele dagen, zonder ongelukken. Maar het moet wél veilig en verantwoord blijven. Omwille van deze reden kunnen wij onmogelijk elke hond en elk ras aanvaarden. Honden die hier niet aarden verwijzen wij graag door, wij weigeren om een hond in een kennel te zetten de volledige periode dat u op vakantie bent. Het moet hier leuk zijn, niet frustrerend.